Életem első flódnija. Már nagyon régóta szerettem volna megsütni. Most végre megtörtént és álom finom lett. Közben a gyönyörű hóvirágom is kinyílt.
Elkészítés módja
A tésztához a lisztkeveréket elmorzsoljuk a vajjal az eritrittel, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát a sót, majd a tojás sárgájával és a vízzel gyúrható tésztát készítünk belőle. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük addig, amíg a töltelékeket elkészítjük. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd megpároljuk a microban pár perc alatt. Jól kinyomkodjuk, majd ízesítjük az eritrittel és a fahéjjal. A mák tölteléket is elkészítjük, vagyis a darált mákot az összes hozzávalóval együtt összekeverjük. A dió tölteléknél ugyanígy teszünk. A tésztát öt részre osztjuk, majd szép vékonyra kinyújtjuk az első részt. Kocka alakú 20X20 cm-es kisebb tepsibe tesszük az alsó lapot, majd jöhet rá a mák töltelék, ismét jöhet a vékonyra kinyújtott tészta, majd az alma töltelék, megint a kinyújtott tészta, aztán a dió töltelék, tészta, majd a szilvalekvár jó vastagon, végül az utolsó kinyújtott tésztalap. Villával sűrűn megszurkáljuk a tetejét, megkenjük a felvert tojással és 160 C fokon 2 óra alatt készre sütjük. Ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor helyeezünk a tetejére egy alufóliát vagy sütőpapírt. Ha teljesen kihűlt csak akkor vágjuk fel. Aztán fogyaszthatjuk. Egy szelet bőven elég, mert laktató sütemény tele minden földi jóval.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-12,5 dkg vaj
-5 dkg eritrit
-1 tojás sárgája
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-csipet só
-annyi víz hogy összeálljon a tészta
az alma töltelékhez
-4 db idared alma
-3 dkg eritrit
-1 kávéskanál őrőlt fahéj
a mák töltelékhez
-12 dkg darált mák
-3 dkg eritrit porrá őrőlve
-1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-fél citrom reszelt héja
-3 dkg apró arany mazsola
-annyi tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék
a diótöltelékhez
-17,5 dkg darált dió
-3 dkg eritrit porrá őrőlve
-1 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-fél citrom reszelt héja
-3 dkg apró arany mazsola
-annyi tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék
-házi cukormentes szilvalekvár
a kenéshez
-1 tojás