Fonott kalács koszorú Zelleitündi módra

   

A családom ezt a finom koszorút fogyasztja a húsvéti sonkához és tojáshoz.

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztővel, fruktózzal, tejjel és egy kis lisztkeverékkel kovászt készítünk, természetesen a kimért mennyiségből. Ha megkelt a kovász összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép síma tésztát nem kapunk. Ezután legalább 40-60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd három részre osztjuk, megsodorjuk hosszúkásra és megfonjuk. Koszorú formára hajlítjuk a végeket összeillesztjük. Sütőpapírral bélet tepsibe tesszük és újabb 20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk szeletelt mandulával és egész mák szemekkel. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 25-30  perc alatt.

Bevásárlólista/hozzávalók

-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz

-3 dkg élesztő

-1  egész tojás

-1 tojás sárgája

-1 púpos evőkanál tejföl

-1 csipet só

-1 csipet fruktóz

-8 dkg eritrit

-1,5 dkg Éden Prémium Eritvia 

-5 dkg puha vaj

-1 vanília rúd kikapart belseje

-1 citrom reszelt héja

-kb. 3,5-4 dl langyos tej

a tetejére 

-1 db tojás

-szeletelt mandula

-egész mák

2 replies on “Fonott kalács koszorú Zelleitündi módra

  • Ivanov Dóra

    Én nem fonott kalácsot készítettem, hanem csak beletettem a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe, és sweet programon készítettem egy szénhidrát csökkentett formakalácsot. Finom lett, és így nagyon könnyű elkészíteni. Örülök, hogy kenyérsütő gépben is működik ez a liszt.

    Válasz

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük