A családom ezt a finom koszorút fogyasztja a húsvéti sonkához és tojáshoz.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztővel, fruktózzal, tejjel és egy kis lisztkeverékkel kovászt készítünk, természetesen a kimért mennyiségből. Ha megkelt a kovász összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép síma tésztát nem kapunk. Ezután legalább 40-60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd három részre osztjuk, megsodorjuk hosszúkásra és megfonjuk. Koszorú formára hajlítjuk a végeket összeillesztjük. Sütőpapírral bélet tepsibe tesszük és újabb 20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk szeletelt mandulával és egész mák szemekkel. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 25-30 perc alatt.
Bevásárlólista/hozzávalók
-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-3 dkg élesztő
-1 egész tojás
-1 tojás sárgája
-1 púpos evőkanál tejföl
-1 csipet só
-1 csipet fruktóz
-8 dkg eritrit
-1,5 dkg Éden Prémium Eritvia
-5 dkg puha vaj
-1 vanília rúd kikapart belseje
-1 citrom reszelt héja
-kb. 3,5-4 dl langyos tej
a tetejére
-1 db tojás
-szeletelt mandula
-egész mák
Ivanov Dóra
Én nem fonott kalácsot készítettem, hanem csak beletettem a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe, és sweet programon készítettem egy szénhidrát csökkentett formakalácsot. Finom lett, és így nagyon könnyű elkészíteni. Örülök, hogy kenyérsütő gépben is működik ez a liszt.
Zellei Tündi
Nagyon örülök, hogy így is sikerült elkészíteni és hogy finom is lett.