A gesztenyés beigli az egyik legfinomabb sütemény a világon.
Elkészítés módja
A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd kovászt készítünk az élesztővel a langyos tejjel a teáskanál fruktózzal és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az eritrittel és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis tejet. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen.
Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a gesztenyés töltelékhez összekeverjük.
A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd a tölteléket ketté osztjuk és rákenjük a mindkét kinyújtott tésztára. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Ha kész vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgákkal megkenjük a beigliket és fél órára hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét egy hurkapálvával vagy hústűvel egészen az aljáig, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz vagy süteményekhez
-1 db tojás sárgája
-0,5-1 dl langyos tej
-1 teáskanál fruktóz
-1 lapos evőkanál tejföl
-12,5 dkg vaj
-2,5 dkg eritrit
-1 dkg élesztő
-csipet só
-fél citrom reszelt héja
tetejére a kenéshez 1 tojássárga
a töltelék hozzávalói:
-20 dkg natur gesztenyepüré (esetleg édesítővel készült)
-5 dkg porrá őrőlt eritrit
-1 evőkanál 1:4 édesítő porrá őrőlve
-rum
-5 dkg mazsola
-fél citrom reszelt héja