Gesztenyés beigli Zelleitündi módra

   

A gesztenyés beigli az egyik legfinomabb sütemény a világon.

Elkészítés módja

A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd kovászt készítünk az élesztővel a langyos tejjel a teáskanál fruktózzal és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az eritrittel és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis tejet.  Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen.

Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a gesztenyés töltelékhez összekeverjük.

A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd a tölteléket ketté osztjuk és rákenjük a mindkét kinyújtott tésztára. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Ha kész vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgákkal megkenjük a beigliket és fél órára hideg helyen pihentetjük.  Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét egy hurkapálvával vagy hústűvel egészen az aljáig, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Bevásárlólista/hozzávalók

-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz vagy süteményekhez 

-1 db tojás sárgája

-0,5-1 dl langyos tej

-1 teáskanál fruktóz

-1 lapos evőkanál tejföl

-12,5 dkg vaj

-2,5 dkg eritrit

-1 dkg élesztő

-csipet só

-fél citrom reszelt héja 

tetejére a kenéshez 1 tojássárga

a töltelék hozzávalói:

-20 dkg natur gesztenyepüré (esetleg édesítővel készült)

-5 dkg porrá őrőlt eritrit

-1 evőkanál 1:4 édesítő porrá őrőlve

-rum

-5 dkg mazsola

-fél citrom reszelt héja

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük