Ez a gluténmentes babka minden várakozást felülmúlt.
Elkészítés módja
Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk a kimért mennyiségből természetesen. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojásokat a citromlével elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük. Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Közben a puha vajat is hozzáadjuk. Pár perc átgyúrás elteltével szépen összaáll a tészta. Egy picit lágyabb tésztát kell kapjunk, mint a gluténmentes kenyér tészta. 40-50 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor egy kis gluténmentes lisztezett deszkán enyhén kilapogatjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra téglalap alakúra. Rákenjük a kakaós tölteléket, megszórjuk durvára vágott dióval és szorosan feltekerjük, mint a beiglit a hosszú felénél fogva. Majd az így kapott hengert egy éles késsel hosszában félbevágjuk, és összefonjuk, úgy hogy a vágott felük mindig felfelé legyen. Kicsit összetoljuk, hogy beleférjen a hosszúkás szögletes kenyérformába, amit sütőpapírral kibéleltünk. Még legalább 30 percet pihentetjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 10 percet, majd 180 C fokon további 40-45 percet sütjük. Az utolsó 10 percben egy alufóliát tehetünk a tetejére, hogy ne piruljon meg annyira. Ha kihűlt szekleteljük
Bevásárlólista/hozzávalók
-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-20 dkg Zellei Tündi ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-2 tojás
-2 dkg gluténmentes friss élesztő
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-1 evőkanál friss citromlé, esetleg almaecet
-fél citrom reszelt héja
-5 dkg eritrit
-2 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-csipet só
-5 dkg vaj/kókuszolaj
– 240 g tej/növényi tej
-1 kávéskanál vanílakivonat vagy őrlemény
A töltelékhez
-5 dkg puha vaj
-2 evőkanál holland kakaópor
-2 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-5 dkg durvára vágott dió