Epres galette készült gluténmentesen egy kis cukormentes eper lekvárral lett megbolondítva.
Elkészítés módja
Az omlós tésztához a lisztkeveréket a sóval, az édesítőkkel és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, akkor tegyünk hozzá hideg vizet. Folpackba csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Közben az epret megmossuk, feléből egy gyors lekvárt készítünk. Az epreket négybe vágjuk, majd feltesszük főzni, amikor már felforrt és levet eresztett, akkor hozzáadjuk az édesítőt, pár percig még főzzük és kész. Az eper másik felét pedig szeletekre vágjuk. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagságú kör alakra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát, majd megkenjük cukormentes eperlekvárral rátesszük az eper szeleteket, úgy hogy a szélén hagyjunk kb. 5 cm tésztát, megszórjuk a négyszeres édesítővel, majd ráhajtjuk a maradék tésztát. A széleket megszórjuk még szeletelt mandulával. 180 C fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük, és cukormentes vanília fagylalttal tálaljuk.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-25 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-15 dkg hideg vaj/bio margarin
-1 tojás
-1 evőkanál hideg víz, ha szükséges
-csipet só
-fél citrom reszelt héja
-2,5 dkg Tündi Free Eritrit (itt vásárolható meg)
-1 evőkanál négyszeres édesítő
a feltéthez
-30 dkg friss eper
-cukormentes eperlekvár, amihez 30 dkg epret és 5 dkg négyszeres édesítőt felfőzünk lekvárnak
-2,5 dkg négyszeres édesítő