Csodás gluténmentes fánkok készültek az új zabpehelylisztes lisztkeverékemből.
Elkészítés módja
Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk a kimért mennyiségből természetesen. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojást és a sárgáját, az olvasztott vajjal a citromlével elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük.
Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Pár perc átgyúrás elteltével szépen összaáll a tészta. Egy picit lágyabb tésztát kell kapjunk, mint a gluténmentes kenyér tészta. 30-40 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor egy kis gluténmentes lisztezett deszkán enyhén kilapogatjuk, kinyújtjuk másfél ujjnyi vastagra. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. (7 cm-es átmérőjűvel)
Letakarva pihentetjük kb 15 percig, míg az olaj felforrósodik.
Ha forró az olaj mehetnek bele a fánkocskák. A közepébe mélyedést készítünk az ujjunkkal és beletesszük az olajba azzal a felével lefelé, ami eddig felül volt. Fedő alatt pár perc alatt megsütjük, majd levesszük a fedőt és a másik felét is megsütjük.
Papírtörlőre szedjük, majd meghintjük porrá őrőlt eritrittel és cukormentes baracklekvárral tálaljuk.
10 db közepes fánk lesz belőle.
Bevásárlólista/hozzávalók
-30 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék zabpehelyliszttel (itt vásárolható meg)
-1 tojás
-1 tojás sárgája
-2 dkg gluténmentes friss élesztő
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-1 evőkanál friss citromlé, esetleg almaecet
-fél citrom reszelt héja
-3 dkg Tündi Free Eritrit
-1 dkg Négyszeres édesítő
-csipet só
-3 dkg vaj/kókuszolaj
– 180 g-200g tej/növényi tej
-1 teáskanál rum
-1 kávéskanál vanílakivonat vagy őrlemény
-a sütéshez olaj vagy kókuszolaj