Elkészítés módja
A tésztához a lisztkeveréket elmorzsoljuk a vajjal az eritrittel, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát a sót, majd a tojás sárgájával és a vízzel gyúrható tésztát készítünk belőle. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük addig, amíg a töltelékeket elkészítjük. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd megpároljuk a microban pár perc alatt. Jól kinyomkodjuk, majd ízesítjük az édesítővel és a fahéjjal. A mák tölteléket is elkészítjük, vagyis a darált mákot az összes hozzávalóval együtt összekeverjük. A dió tölteléknél ugyanígy teszünk. A tésztát öt részre osztjuk, majd szép vékonyra kinyújtjuk az első részt. Kocka alakú 24X24 cm-es kisebb tepsibe tesszük az alsó lapot, majd jöhet rá a dió töltelék, ismét jöhet a vékonyra kinyújtott tészta, majd a mák töltelék, megint a kinyújtott tészta, aztán a szilva lekvár és a tészta, majd az alma töltelék, végül az utolsó kinyújtott tésztalap. Villával sűrűn megszurkáljuk a tetejét, megkenjük a felvert tojással és hideg helyen hűtjük legalább 15-20 percet. 180 C fokon 50-60 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor helyeezünk a tetejére egy alufóliát vagy sütőpapírt. Ha teljesen kihűlt csak akkor vágjuk fel. Aztán fogyaszthatjuk. Egy szelet bőven elég, mert laktató sütemény tele minden földi jóval.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-50 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék zabpehelyliszttel (itt vásárolható meg)
-25 dkg vaj
-8 dkg eritrit
-2 tojás sárgája
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-csipet só
-annyi hideg víz hogy összeálljon a tészta
az alma töltelékhez
-8 db idared alma
-3 dkg Négyszeres édesítő
-1 teáskanál őrőlt fahéj
a mák töltelékhez
-18 dkg darált mák
-3 dkg eritrit porrá őrőlve
-2 dkg négyszeres édesítő
-fél citrom reszelt héja
-3 dkg apró arany mazsola
-annyi tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék
a diótöltelékhez
-20 dkg darált dió
-3 dkg eritrit porrá őrőlve
-2 dkg négyszeres édesítő
-fél citrom reszelt héja
-3 dkg apró arany mazsola
-annyi tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék
-házi cukormentes szilvalekvár
a kenéshez
-1 tojás