Nagyikám kalácsa most elkészült gluténmentes változatban is. A video róla a YouTube csatornámon itt nézhető meg.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd a lisztkeveréket az élesztővel az édesítőkkel a csipet sóval és a fruktózzal elkeverjük. A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejfölt a tejet és hozzáadjuk a száraz anyagokhoz. Elkeverjük, majd kissé átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Végül a puha vajat is hozzáadjuk, majd azzal is átgyúrjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen 40 percet pihentetjük. Ha szépen megkelt, akkor három részre osztjuk a tésztát, és lisztezett deszkán rudakká sodorjuk a tésztákat és megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással. További 15 percet pihentetjük, majd ismét átkenjük a felvert tojással. 180 C fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-30 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék
-6 g szárított bio élesztő
-1 kávéskanál sütőpor
-1 egész tojás
-1 púpos evőkanál tejföl
-1 csipet só
-1 teáskanál fruktóz
-5 dkg eritrit
-1 teáskanál 1:4 édesítő
-2,5 dkg puha vaj
-28 dkg langyos tej/növényi tej
a tetejére
-1 db tojás