Csodás dolog a szódabikarbónával, íróval készült kenyér vagy zsemle. Ripsz ropsz kész van, egészséges és az élesztőre érzékenyek is fogyaszthatják. A video róla a YouTube csatornámon itt nézhető meg.
Elkészítés módja
A lisztkeveréket kimérjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, sót, a fruktózt, és jól elkeverjük. Kis mélyedést csinálunk a liszt közepébe és oda öntjük az írót, amit az ujjainkkal szépen kezdünk összedolgozni. Nem szabad nagyon gyúrni, mert akkor kemények lesznek a zsemlécskéink. Kitesszük a munkapultra és szépen összedolgozzuk a tésztát. 5-6 egyenlő részre osztjuk, majd zsemléket formázunk belőlük. A tetejüket enyhén meglisztezzük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket és kereszt irányba bevágjuk őket. 200 C fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Habkönnyű, finom zsemléket kapunk.
Bevásárlólista/hozzávalók
-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-3,6 dl író (ha nincs akkor kétharmad rész joghurt egyharmad rész vízzel helyettesíthető)
-1 teáskanál szódabikarbóna
-1 és fél teáskanál hímalája só
-1 teáskanál fruktóz