Ír szódás zsemlék Zelleitündi módra

Csodás dolog a szódabikarbónával, íróval készült kenyér vagy zsemle. Ripsz ropsz kész van, egészséges és az élesztőre érzékenyek is fogyaszthatják. A video róla a YouTube csatornámon itt nézhető meg.

Elkészítés módja

A lisztkeveréket kimérjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, sót, a fruktózt, és jól elkeverjük. Kis mélyedést csinálunk a liszt közepébe és oda öntjük az írót, amit az ujjainkkal szépen kezdünk összedolgozni. Nem szabad nagyon gyúrni, mert akkor kemények lesznek a zsemlécskéink. Kitesszük a munkapultra és szépen összedolgozzuk a tésztát. 5-6 egyenlő részre osztjuk, majd zsemléket formázunk belőlük. A tetejüket enyhén meglisztezzük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket és kereszt irányba bevágjuk őket. 200 C fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.  Habkönnyű, finom zsemléket kapunk.

Bevásárlólista/hozzávalók

-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz 

-3,6 dl író (ha nincs akkor kétharmad rész joghurt egyharmad rész vízzel helyettesíthető)

-1 teáskanál szódabikarbóna

-1 és fél teáskanál hímalája só

-1 teáskanál fruktóz

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.