Elkészítés módja
A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttajuk az élesztőt. Az élesztővel a langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb állagot kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és a citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl lágy akkor egy kis lisztkeveréket tehetünk hozzá vagy ha keménynek találjuk, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk. Fél vagy egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen. Míg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat a gesztenye töltelékhez összekeverjük és kész. A tésztát pihentetés után 12 részre osztjuk és kis golyókat formálunk belőlük. Enyhén lisztezett felületen a kis golyókat kinyújtjuk ovális alakúra, a tölteléket hosszanti irányba ráhelyezzük és feltekerjük, majd enyhén átgörgetjük a tenyerünkkel, úgy hogy a végei elvékonyodjanak. Behajtjuk kifli formára úgy hogy az illesztések alulra kerüljenek. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket és a tojássárgával megkenjük, és még 15 percet hideg helyen pihentetjük. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-20 dkg Zellei Tündi ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g (itt vásárolható meg)
-1 db tojás sárgája
-1-1,5 dl langyos tej/növényi tej
-1 lapos evőkanál tejföl/növényi joghurt
-12,5 dkg vaj/kókuszolaj
-2,5 dkg eritrit
-1 evőkanál négyszeres édesítő
-1 dkg élesztő
-csipet só
-fél citrom reszelt héja
tetejére a kenéshez 1 tojássárga
a gesztenyés töltelék hozzávalói:
-25 dkg natur darált gesztenye vagy natur gesztenyepüré
-3 dkg négyszeres édesítő
-egy teáskanál rum
-esetleg mazsola