A “kedvencem” gluténmentes lisztkeverékből készült kalács.
A Youtube csatornámon itt nézhetitek meg lépésről-lépésre a fonott kalácsok elkészítését.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd a kétfajta lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a szódabikarbónával és a sóval. Ezután jöhetnek a nedves hozzávalók, a tojás a tej a tejföl és az olvasztott vaj. Végül a fél citrom héját belereszeljük és a levét is hozzátesszük. Elkeverjük, majd átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Pár percig gyúrjuk, addig míg szép sima lágy kelt tésztát nem kapunk. Letakarva langyos helyen 30-60 percet pihentetjük. Ha szépen megkelt, akkor lisztezett deszkán három egyforma rudat sodrunk és megfonjuk. A sodráskor ügyeljünk arra, hogy a rudak ne legyenek levegősek. A helyes technika, hogy sodorva a deszkához lapítva formázzuk, ha még levegős, akkor enyhén gyúrjuk újra a tészta darabot és sodorjuk ki újra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a fonott kalácsot, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk tetszőlegesen, mákkal, szeletelt mandulával vagy szezámmaggal. További 15-20 percet pihentetjük. 200 C fokon 15 percig sütjük, majd 190 C fokon még 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-15 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-1,5 dkg gluténmentes friss élesztő
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-1/2 kávéskanál citromsav
-1 tojás sárgája
-1 evőkanál friss citromlé
-fél citrom reszelt héja
-1 csipet só
-2 dkg Tündi Free Eritrit (itt vásárolható meg)
-1 evőkanál Tündi Free Négyszer Édesebb (itt vásárolható meg)
-2 dkg vaj/kókuszvaj
-120 g tej/növényi tej
-1 evőkanál tejföl/kókusz joghurt
a tetejére
-1 db tojás
-ízlés szerint mák, szezámmag, szeletelt mandula