Gluténmentes “kedvencem” mákos beigli Zelleitündi módra

Mennyei gluténmentes beigli készült, most kétféle lisztkeverékkel.


Elkészítés módja

A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttajuk az élesztőt. Az élesztővel a langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és a citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl lágy akkor egy kis lisztkeveréket tehetünk hozzá vagy ha keménynek találjuk, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen.

Míg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat a mák töltelékhez összekeverjük és kész.

A tésztát pihentetés után kinyújtjuk fél centiméter vastagságúra téglalap alakúra, a mák tölteléket rákenjük és a két végét enyhén behajtva feltekerjük a beiglit. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a tojássárgával megkenjük, és még 15 percet hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk sülni, átszúrjuk a beiglit két centiméterenkét teljesen a beigli aljáig, hogy ne repedjen meg. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Bevásárlólista/hozzávalók

-20 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-1 db tojás sárgája

-1-1,5 dl langyos tej

-1 lapos evőkanál tejföl

-12,5 dkg vaj

-2,5 dkg Tündi Free eritrit (itt vásárolható meg)

-1 evőkanál Tündi Free Négyszer Édesebb (itt vásárolható meg)

-1 dkg élesztő

-csipet só

-fél citrom reszelt héja 

tetejére a kenéshez 1 tojássárga

a mák töltelékhez

-18 dkg darált mák

-3 dkg Tündi Free Négyszer Édesebb (itt vásárolható meg)

-reszelt citromhéj

-3 dkg apró arany mazsola

-pici tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.