Gluténmentes “kedvencem”kenyér Zelleitündi módra

Az új “kedvencem” lisztkeverékből készült kenyér ropogós, mellékízmentes és nagyon finom.

Elkészítés módja

A lisztkeveréket kimérjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, vagyis az elmorzsolt élesztőt a sót a citromsavat és a szódabikarbónát, és összekeverjük. A langyos vizet az olajjal és az almaecettel elkeverjük és a száraz hozzávalókhoz adjuk, néhány keveréssel, nokedliszerű tésztát kapunk, amit kézzel tovább gyúrunk, kb. egy percig, majd letakarva langyos helyen 30 percet pihentetünk. Ha megkelt akkor enyhén átgyúrjuk lisztezett felületen és óvatosan hosszúkás kenyér alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 10-15 percet pihentetjük. Megkenjük egy kis tejjel a kenyér tetejét, megszórjuk lenmaggal és gluténmentes zabpehellyel, majd bevágjuk két helyen. 200 C fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, majd 190 C fokon további 10-15 percet sütjük. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy átsült-e, akkor tűpróbával ellenőrizzük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.  

Bevásárlólista/hozzávalók

-25 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-2 dkg friss gm élesztő

-1 kávéskanál szódabikarbóna

-1 kávéskanál citromsav

-1 evőkanál almaecet

-1 evőkanál olívaolaj

-275 ml langyos víz

a tetejére a szóráshoz gluténmentes lenmag és zabpehely

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.