Édesanyám mennyei somlói galuska receptjét készítettem el reform változatban cukormentesen és gluténmentesen.
Elkészítés módja
Először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjét habosra keverjük, hozzáadjuk az eritritet és addig verjük míg fényes nem lesz, majd hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, és azzal is habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a lisztkeveréket és elkeverjük. Sütőpapírral bélelt kb. 20x30cm-es tepsibe simítjuk és 180 C fokos sűtőben 10-12 percig sütjük. A csokoládé sodóhoz 4 dl tejet felforralunk a tojások sárgáját az eritrittel a lisztkeverékkel és a kakaóporral elkeverjük és a tejjel simára keverjük végül sűrűre főzzük a végén egy kis rummal ízesítjük. A mazsolát rumba áztatjuk. A maradék tejet ízlés szerint édesítjük eritrittel. Egy jénai tálba összeállítjuk a somlóit. A piskótát kb. 2×2 cm-es darabokra tépjük, meglocsoljuk az édesített tejjel, megszórjuk a rumos mazsolával és meglocsoljuk a csokoládé mártással. Ha maradt még alapanyag, akkor még egy réteget készítünk. A hűtőben minimum 1 órát állni hagyjuk, aztán kis tálkákban pirított durvára vágott dióval és édesített tejszínhabbal tálaljuk.
Bevásárlólista/hozzávalók a piskótához
-5 tojás
-5 evőkanál Tündi Free eritrit (itt vásárolható meg)
-5 evőkanál Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)
Bevásárlólista/hozzávalok a csokoládé sodóhoz
-5,5 dl tej/növényi tej
-1 teáskanál Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-2 tojás sárgája
-2-3 dkg Tündi Free Négyszer Édesebb (itt vásárolható meg)
-1 teáskanál vaníliaőrlemény vagy vanília kivonat
-3 evőkanál holland kakaópor
-5 dkg aranymazsola
-1 dl rum
-10 dkg dió pirítva
-2dl tejszín/kókusztejszín+Négyszer Édesebb ízlés szerint habszifonban elkészítve