Gluténmentes somlói galuska Zelleitündi módra

Édesanyám mennyei somlói galuska receptjét készítettem el reform változatban cukormentesen és gluténmentesen.

Elkészítés módja

Először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjét habosra keverjük, hozzáadjuk az eritritet és addig verjük míg fényes nem lesz, majd hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, és azzal is habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a lisztkeveréket és elkeverjük. Sütőpapírral bélelt kb. 20x30cm-es tepsibe simítjuk és 180 C fokos sűtőben 10-12 percig sütjük. A csokoládé sodóhoz 4 dl tejet felforralunk a tojások sárgáját az eritrittel a lisztkeverékkel és a kakaóporral elkeverjük és a tejjel simára keverjük végül sűrűre főzzük a végén egy kis rummal ízesítjük. A mazsolát rumba áztatjuk. A maradék tejet ízlés szerint édesítjük eritrittel. Egy jénai tálba összeállítjuk a somlóit. A piskótát kb. 2×2 cm-es darabokra tépjük, meglocsoljuk az édesített tejjel, megszórjuk a rumos mazsolával és meglocsoljuk a csokoládé mártással. Ha maradt még alapanyag, akkor még egy réteget készítünk. A hűtőben minimum 1 órát állni hagyjuk, aztán kis tálkákban pirított durvára vágott dióval és édesített tejszínhabbal tálaljuk.

Bevásárlólista/hozzávalók a piskótához

-5 tojás

-5 evőkanál Tündi Free eritrit (itt vásárolható meg)

-5 evőkanál Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)

Bevásárlólista/hozzávalok a csokoládé sodóhoz

-5,5 dl tej/növényi tej

-1 teáskanál Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-2 tojás sárgája

-2-3 dkg Tündi Free Négyszer Édesebb (itt vásárolható meg)

-1 teáskanál vaníliaőrlemény vagy vanília kivonat

-3 evőkanál holland kakaópor

-5 dkg aranymazsola

-1 dl rum

-10 dkg dió pirítva

-2dl tejszín/kókusztejszín+Négyszer Édesebb ízlés szerint habszifonban elkészítve

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.