Gluténmentes kovászos kenyér Zelleitündi módra

Életem első gluténmentes kovászos kenyere, a kovász gm zabpehelylisztből készült, amihez kétféle gluténmentes lisztkeverékemet használtam. A kovászt ajándékba kaptam, amit itthon tovább etetek és sütök belőle a továbbiakban.

Elkészítés módja

Az anyakovászból kivesszük az 50g kovászt, amit megetetünk 50g gm ropogós héjú lisztkeverékkel és 50g langyos vízzel. (A maradék anyakovászt is megetetjük ilyenkor az 50g gm zabpehelyliszttel és az 50g langyos vízzel, amit még rögtön nem teszünk be a hűtőbe, csak egy óra múlva. Csavaros tetejű üvegbe tároljuk.) Összekeverjük, letakarjuk konyharuhával és a konyhapulton hagyjuk 12 órát. Ha letelt az idő, akkor hozzáadjuk a kétféle lisztkeveréket a sót a langyos vizet és szép tésztát gyúrunk belőle. Egy órát hagyjuk pihenni letakarva a begyúrt kenyér tésztánkat. Ezután tetszőlegesre formázzuk, én most cipót készítettem, majd egy szakajtóba vagy kerek edénybe helyezzük, úgy hogy egy konyharuhát beleteszünk jól kilisztezzük a ropogós héjú lisztkeverékkel és belehelyezzük a megformázott kenyér tésztánkat. Ami ilyenkor alulra esik, az lesz majd a kenyérkénk teteje. A konyharuhát ráhatjuk és betesszük a hűtőbe 12 órára. Ha eltelt az idő, akkor kiborítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire a konyharuhát óvatosan leszedjük róla és szépen bevágjuk tetszőleges mintákra. Ha szépen megkelt a kenyerünk, akkor ilyenkor már nem szükséges tovább pihentetni sütés előtt. Előmelegített 230C fokos sütőben sütjük 20 percet, majd 200 C fokon további 25-30 percet. Ha megsült, kivesszük és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt nem kell gőzben sütni, mert az útifűmaghéjliszttől nehezen sül át. A kész gluténmentes kovászos kenyér 400g-os lett.

Bevásárlólista/hozzávalók

a gm kovászhoz

1. nap vegyünk 25g gm zabpehelylisztet lisztet és 25g gm rizslisztet + 47-50g kéz melegnél kicsit melegebb vizet összekeverjük és elrakjuk melegebb helyre, majd 24 óra múlva ismét megetetjük 25g gm zabpehelyliszttel és 25g gm rizsliszttel +47-50g vízzel. 3. nap kiveszünk ebből 50g kovászt és megetetjük 25g zabpehelyliszttel és 25g rizsliszttel +47g-50g vízzel. 4. nap kiveszünk 50g kovászt és megetetjük az ismert arányokkal. Az 5. naptól 2x etetjük 12 órát várunk a 2 etetés között, mindig 50g-ot veszünk ki és azt etetjük az ismert arányokkal ezt csináljuk a 9-10. napig. A 10. nap után süthetünk vele vagy hütőbe rakjuk . A megmaradt kovászokat össze lehet gyűjteni az elején palacsintához, gofrihoz , sajtos rúdhoz , krékerhez felhasználhatjuk, ha már erősebb lesz a kovász akkor akár lángoshoz vagy langallóhoz és pizzához is tökéletes. Ha hütőbe tesszük az anya kovászt akkor is etetni kell egy héten 1x az ismert arányokkal.

A kovászos kenyérhez

-50 g kovász az anya kovászból + megetetni 50 g Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverékkel és 50g langyos vízzel. Állni hagyjuk a konyhapulton 12 órát és letakarjuk konyharuhával.

-100g Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-50 g Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g (itt vásárolható meg)

-180g langyos víz

-1 csapott teáskanál himalája só

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.