Karácsonykor elmaradhatatlan a mézeskalács, ami finom pihe puha és ráadásul gluténmentes is.
Elkészítés módja
A hozzávalókat kimérjük, majd a lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót a mézeskalács fűszert és a szódabikarbónát. Végül a tojások sárgáját és a mézhelyettesítőt. Ha esetleg száraznak érezzük a tésztát, akkor tegyünk hozzá egy kis vizet vagy tejet. 30 percre hűtőbe tesszük a tésztát. Fél centi vastagra nyújtjuk és tetszőlegesen kiszaggatjuk. 180 C fokon 8-10 percig sütjük. Ha kihűlt, kidíszítjük a porá őrőlt eritrittel felvert tojásfehérjével, amit nyomózsákba teszünk, és azzal rajzoljuk meg a mézeskalácsainkat. Az utóbbi el is hagyható és dióval, vagy mandulával díszíthetjük a tetjét és azzal együtt sütjük meg a kiszúrt mézeskalácsokat.
Bevásárlólista/hozzávalók
-17 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-8-10 dkg mézhelyettesítő esetleg méz
-csipet só
-fél teáskanál szódabikarbóna
-6 dkg vaj
-1 tojássárga
-1,5 teáskanál mézeskalács fűszer
a tetejére
-1 tojásfehérje
-5 dkg porrá őrőlt eritrit
-dió vagy mandula