Finom sajtos, ropogós perecek gluténmentesen és szénhidrátcsökkentetten.
Elkészítés módja
A lisztkeveréket kimérjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, az élesztőt majd hozzáadjuk a sót, és összekeverjük. A langyos tejet az olvasztott vajjal az almaecettel elkeverjük, és a száraz hozzávalókhoz adjuk, néhány keveréssel nokedliszerű tésztát kapunk, amit kézzel tovább gyúrunk kb. egy percig, majd letakarva langyos helyen 30-40 percig pihentetjük. Öt egyenlő részre osztjuk, enyhén átgyúrjuk és hosszúkás tésztákat, mint a bagett formázunk belőlük. Letakarjuk és 10-15 percet pihentetjük. Ezután tovább vékonyítjuk a tészta csíkokat, úgy hogy szép sima legyen a felületük. Perecet formázunk belőlük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket tojással megkenjük, majd reszelt sajttal megszórjuk. (Ízlés szerint bármivel meghinthetjük, pl. mákkal, szezámmaggal vagy sóoldattal, ami egyrész só, egyrész lisztkeverék, és annyi víz, hogy folyékony masszát kapjunk. Ezt a sütés vége előtt 10 perccel rácsorgatjuk a perecekre.) 200 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd 180 C fokon további 10 percet sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd fogyasztjuk.
Bevásárlólista/hozzávalók:
-250g Zellei Tündi gluténmentes csökkentett szénhidráttartalmú általános lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-1 dkg gluténmenets friss élesztő
-1 teáskanál himalája só
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-1 evőkanál almaecet
-2,5 dkg olvasztott vaj/kókuszolaj
-325 ml langyos tej/növényi tej
a tetejére
-reszelt sajt
-1 tojás a kenéshez