Barátnőm születésnapjára készítettem a kedvenc vaníliakrémes tortáját, gluténmentesen.
Elkészítés módja
A piskótához a tojásokat szétválaszjuk, a fehérjét habosra verjük, és hozzáadjuk az eritritet. Szép fényes kemény habbá kell vernünk. Majd jöhetnek hozzá egyenként a tojások sárgái. Végül óvatosan hozzáadjuk a lisztkeveréket is. Ilyenkor már csak spatulával keverjük. Szívecske formájú sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk és 180 C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ha megsült a tortaformába hagyjuk kihűlni.
A krémhez lisztkeveréket egy kis hideg tejjel elkeverjük csomómentesre. A többi tejet feltesszük forrni, amit apránként hozzáadunk a hideg tejjel elkevert masszához. Csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre és alacsony hőfokon folyamatos kevergetés közben besűrítjük, pár percig főzzük, hogy jó sűrű legyen, ekkor belekeverjük az édesítőt és a vaníliát. (Ha nem lesz elég sűrű, akkor folyni fog a krém) Frissentartó fóliát teszünk közvetlen a krémre, hogy ne bőrösödjön meg. Amikor kihűlt hozzáadjuk a puha vajat és habosra keverjük a krémet. A piskótát kivesszük a tortaformából kettőbe vágjuk, majd megkenjük a krémmel, végül a torta külsejét is bevonjuk a maradék krémmel. A torta szélét aprított liofilizált tőzegáfonyával díszítjük, a közepét pedig élő rózsával . 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd szeleteljük és tálalhatjuk. Én akkor szeretem igazán, ha a hűtőből kivéve 10 percig állni hagyom, és úgy fogyasztom, mert igazán akkor krémes és habos.
Bevásárlólista/hozzávalók
a piskótához
-6 tojás
-6 evőkanál eritrit
-6 evőkanál Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)
a vanília krémhez
-5 dl tej/növényi tej
-5 evőkanál Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-3 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-25 dkg puha vaj/bio margarin
-1 teáskanál vaníliaőrlemény/vanília kivonat
díszítéshez
-aprított liofilizált tőzegáfonya
-élő rózsa