Gluténmentes Szent István napi kenyér Zelleitündi módra

   

Gluténmentes kenyér készült búzakalász mintával Szent István napra az új kenyér ünnepére.

Elkészítés módja

A lisztkeverékeket kimérjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, vagyis az elmorzsolt élesztőt a sót és a szódabikarbónát, és összekeverjük. A langyos vizet az olajjal és az almaecettel elkeverjük és a száraz hozzávalókhoz adjuk, néhány keveréssel, nokedliszerű tésztát kapunk, amit kézzel tovább gyúrunk, kb. egy percig, majd letakarva langyos helyen 30 percet pihentetünk. Ha megkelt akkor enyhén lisztezett felületen óvatosan kerek alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 10-15 percet pihentetjük. Bevágjuk késsel a kenyeret búzakalász formában és 210 C fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd 190 C fokon további 25-30 percet sütjük. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy átsült-e, akkor tűpróbával ellenőrizzük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.  

Bevásárlólista/hozzávalók

-20 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék 
-5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 
-5 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék 
-2 dkg gluténmentes friss élesztő
-1 kis mokkáskanál szódabikarbóna
-1 evőnál almaecet vagy friss citromlé
– 1 teáskanál himalája só 
-1 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj 
-350 g langyos víz

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük