Francia pite vagyis quiche zöld spárgával. Előételnek vagy egy könnyű nyári vacsorának is elkészíthetjük ezt a könnyű spárgás pitét.
Elkészítés módja
A lisztkeveréket és a vajat összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát és fél órát folpackban állni hagyjuk, majd kinyújtjuk és a sütőformákba nyomkodjuk, 8 kisebb kb. 8-10 cm-es pite készül belőle vagy egy 26 cm-es piteformába elegendő ez a mennyiség. 190 C fokon 10 percig vakon elősütjük a tésztát. A vak sütés azt jelenti, hogy babot, rizst vagy hasonló nehezéket szórunk a tésztára és úgy sütjük elő a tésztát. Ez azért fontos, mert ha nem tesszük elázna az omlós tészta. Most a vaksütés helyett csak megszurkáltam a pite tészta alját és úgy sütöttem elő. Így is tökéletes lett. Közben a vajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát. A tejet tejszínt, tojást sót, borsot és a reszelt sajtot összekeverjük és a fokhagymás, hagymás alappal összeönjük. A zöld spárgát blansírozzuk forró sós, citromos eritrites vízben 3 percig. A sütőformákba kanalazzuk vagy egy piteformába és kirakjuk a tetejét a zöldspárgákkal, majd 180 C fokon 20-25 percig sütjük. Salátával tálaljuk. Ami most egy szicíliai narancsos édesköményes saláta volt. Az édesköményt felszeleteljük sóval, borssal, ízesítjük, extra szűz olívaolajjal és a narancs frissen facsart levével meglocsoljuk és kirakjuk narancs szeletekkel.
Bevásárlólista/hozzávalók
-1 cs zöldspárga
-3 tojás
-3 dl tejszín
-1,5 dl tej
-só, bors
-2 gerezd fokhagyma
-1 fej hagyma
-5 dkg vaj
-20 dkg sajt plusz parmezán
a tésztához:
-40 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-20 dkg vaj
-2 tojássárgája
-csipet só
-1 dl hideg víz