Grissini az olaszok ropogtatnivalója, amit előételként különböző mártogatósokkal tálalhatjuk.
Elkészítés módja
A tej felét fellangyosítjuk, beletesszük az élesztőt és egy kis lisztkeveréket, vagyis kovászt készítünk. Az élesztőt hagyjuk felfutni, kb 10 perc. A lisztkeverék közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a sót, az olajat, és a vizet, majd jól elkeverjük. A tésztát simára gyúrjuk, cipót csinálunk belőle, és letakarva egy óra hosszát pihentetjük. Fél centi vastag hurkácskákat sodrunk belőlük és további 20 percig kelesztjük őket. A pálcikákat a maradék tejjel vékonyan megkenjük megszórjuk különböző magokkal friss fűszerekkel és sütőpapírral bélelt tepsiben forró sütőben 190 C fokon szép pirosra sütjük, kb 15 perc alatt.
A mártgatósokhoz a hozzávalókat összekeverjük és a kisült grissinikkel tálaljuk.
Bevásárlólista/hozzávalók
-40 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-2,5 dl tej
-1 dl víz
-2 dkg élesztő
-1 dl olívaolaj
-2 teáskanál só
a tejfölös mártogatóshoz
-3 dl tejföl
-metélőhagyma
-rozmaring
-só, bors
-olívaolaj
a paradicsomos mártogatóshoz
-3 dl olasz darabolt paradicsom konzerv
-2 gerezd fokhagyma
-só, bors
-olívaolaj bazsalikom
-1 evőkanál reszelt parmezán