Családi kalács recept cukor nélkül, szénhidrátcsökkentetten.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük , természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, majd három részre osztjuk a tésztát, megsodorjuk hosszúkásra és megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és újabb 20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és meghíntjük mandulaszeletekkel. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt.
Bevásárlólista/hozzávalók
-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-1,5 dkg élesztő
-1 egész tojás
-1 evőkanál tejföl
-1 csipet só
-1 teáskanál fruktóz
-5 dkg eritrit
-2,5 dkg puha vaj/bio vaj
-kb. 1,5-2 dl langyos tej/növényi tej
a tetejére
-1 db tojás
-mandulaszeletek