Kelt kakaós mazsolás kuglóf Zelleitündi módra

   

Mennyei kelt kakaós kuglóf készült, ami az ünnepi asztalra is fantasztikusan mutatós kalács lehet.

Elkészítés módja

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük, természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Két egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd az egyik feléhez a kakaóport adjuk és szépen kidolgozzuk vele a másikhoz pedig a mazsolát adjuk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, külön-külön hogy ne ragadjanak össze a különböző tésztáink. Ha megkeltek a tészták, akkor két hengert sodrunk belőle, amiket enyhén össze csavarunk egymással és vajazott kuglóf formába helyezzük. Újabb kelesztés következik kb. 20-30 percet pihentetjük.  A kétszeresére kell, hogy keljen. Előmelegített 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 45-50 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha ateteje nagyon sülne a vége felé, akkor letakarhatjuk sütőpapírral, vagy alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk és porrá őrőlt eritrittel tálaljuk.

Bevásárlólista/hozzávalók

-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez/kelt tésztákhoz 

-2 dkg élesztő

-1  egész tojás

-1 tojás sárgája

-1 csipet himalája só

-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha a diétánkba nem illeszthető be, elhagyható 

-6 dkg eritrit 

-2 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő 

-1 teáskanál vanília kivonat/ vanília őrlemény

-1 citrom reszelt héja

-1 narancs reszelt héja

-9 dkg puha vaj/bio vaj

-kb. 1-1,5 dl langyos tej/növényi tej

-5 dkg extra arany mazsola

-2 evőkanál Tutti eredeti holland kakaópor 

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük