Mennyei kelt kakaós kuglóf készült, ami az ünnepi asztalra is fantasztikusan mutatós kalács lehet.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük, természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Két egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd az egyik feléhez a kakaóport adjuk és szépen kidolgozzuk vele a másikhoz pedig a mazsolát adjuk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban, külön-külön hogy ne ragadjanak össze a különböző tésztáink. Ha megkeltek a tészták, akkor két hengert sodrunk belőle, amiket enyhén össze csavarunk egymással és vajazott kuglóf formába helyezzük. Újabb kelesztés következik kb. 20-30 percet pihentetjük. A kétszeresére kell, hogy keljen. Előmelegített 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 45-50 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha ateteje nagyon sülne a vége felé, akkor letakarhatjuk sütőpapírral, vagy alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk és porrá őrőlt eritrittel tálaljuk.
Bevásárlólista/hozzávalók
-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez/kelt tésztákhoz
-2 dkg élesztő
-1 egész tojás
-1 tojás sárgája
-1 csipet himalája só
-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha a diétánkba nem illeszthető be, elhagyható
-6 dkg eritrit
-2 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-1 teáskanál vanília kivonat/ vanília őrlemény
-1 citrom reszelt héja
-1 narancs reszelt héja
-9 dkg puha vaj/bio vaj
-kb. 1-1,5 dl langyos tej/növényi tej
-5 dkg extra arany mazsola
-2 evőkanál Tutti eredeti holland kakaópor