A tejet mostanában hanyagolom, így itthon készítem a növényi tejeket. Jelenleg a legfinomabb kombináció a kókusz és a kesudióból készült tej.
Elkészítés módja
Nyers növényi tejkészítőbe (Chufamix) beleteszünk 1 l vizet, majd a szűrőbetétbe a kókuszreszeléket és a kesudiót. Botmixerrel 1-2 percig magas fokozaton turmixoljuk. Végül a szűrőbetétet kivesszük és kinyomkodjuk belőle a maradék folyadékot. Ízesítjük a tejet sóval és egy kis stevia porral. A visszamaradt darálékot bátran felhasználhatjuk süteményekbe. Ha nincs növényi tejkészítőnk, akkor ugyanígy botmixerrel készítjük, viszont a végén egy szűrő segítségével leszűrjük a darálékot és már kész is a mennyei, egészséges, adalékanyagoktól mentes házi növényi tejünk. Bármibe felhasználhatjuk, ahol tejet ír a recept. Ha kevesebb folyadékkal készítjük akkor tejszín állagot kapunk, amit levesekbe, süteményekbe használhatunk fel, mint növényi tejszín.
A kakaóhoz a kakaóport az édesítővel elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a meleg kókuszos-kesutejet, jól elkeverjük és már kortyolgathatjuk is.
Bevásárlólista/hozzávalók
-5 dkg kesudió
-5 dkg kókuszreszelék
-1 l víz
-2 teáskanál stevia
-1 csipet himalája só
a kakaóhoz
-3 dl kókuszos-kesutej
-1 evőkanál kakaópor
-természetes édesítő ízlés szerint