Kovászos írós gyökérkenyér szénhidrátcsökkentetten

Nagyon finom kenyérke, az írótól és a kovásztól még lyukacsosabb, lazább állagú gyökérkenyeret kapunk.

Elkészítés módja

A kovászhoz a hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk konyharuhával és egy éjszakán át meleg helyen pihentetjük. Másnap már használhatjuk is. A szénhidrátcsökkentett liszthez hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt a kovászt, és a többi hozzávalót. Összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük. A kovász segítségével még ízletesebb és hosszabban eltartható kenyeret kapunk. Három egyenlő részre osztjuk, amiket hosszúkás formákra alakítunk és többször megcsavarunk és belisztezünk. 20 percet pihentetjük, és 200 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A kovászhoz használat után hozzáadunk 10 dkg Tündi lisztet és 2 dl vizet, majd a hűtőbe tesszük, egy jól zárható dobozba. Így bármikor tudunk a kovásszal kenyeret sütni. A kovászt amikor kivesszük a hűtőből, nem tudjuk azonnal felhasználni, meg kell várni míg szobahőmérsékletű lesz.

Bevásárlólista/hozzávalók

-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz 
-2 teáskanál só-10 dkg kovász (Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékből)
-2 dkg élesztő
-4-5 dl író
-4 dkg vaj -a kovászhoz
-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz/kenyerekhez
-2 dkg élesztő
-1 kávéskanál méz (ha a diétánkba nem fér bele, elhagyható)
-3-3,5 dl langyos víz

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.