Nagyon finom kenyérke, az írótól és a kovásztól még lyukacsosabb, lazább állagú gyökérkenyeret kapunk.
Elkészítés módja A kovászhoz a hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk konyharuhával és egy éjszakán át meleg helyen pihentetjük. Másnap már használhatjuk is. A szénhidrátcsökkentett liszthez hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt a kovászt, és a többi hozzávalót. Összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük. A kovász segítségével még ízletesebb és hosszabban eltartható kenyeret kapunk. Három egyenlő részre osztjuk, amiket hosszúkás formákra alakítunk és többször megcsavarunk és belisztezünk. 20 percet pihentetjük, és 200 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A kovászhoz használat után hozzáadunk 10 dkg Tündi lisztet és 2 dl vizet, majd a hűtőbe tesszük, egy jól zárható dobozba. Így bármikor tudunk a kovásszal kenyeret sütni. A kovászt amikor kivesszük a hűtőből, nem tudjuk azonnal felhasználni, meg kell várni míg szobahőmérsékletű lesz. Bevásárlólista/hozzávalók -50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz -2 teáskanál só-10 dkg kovász (Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékből) -2 dkg élesztő -4-5 dl író -4 dkg vaj -a kovászhoz -30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz/kenyerekhez -2 dkg élesztő -1 kávéskanál méz (ha a diétánkba nem fér bele, elhagyható) -3-3,5 dl langyos víz |