A lasagnához a bolognai ragut kicsit leegyszerűsítettem, így a zsályás marharagu receptje alapján készítem. Sokkal gyorsabban kész és garantáltan nagyon finom.
Elkészítés módja
Először a paradicsomos ragut készítjük el. Az olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát és hozzáadjuk a darált marhahúst. Jól átpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a paradicsomlevet és a darabolt paradicsomot is. A friss fűszernövényeket felaprítjuk és belekevrjük a mártásba. Egy kis vízzel felengedjük. Közben elkészítjük a tésztát, addig a ragu ízei is összeérnek. Ha frissen készült tésztából szeretnénk szénhidrátcsökkentetten készíteni, akkor a tojásokat enyhén felverjük, sózzuk majd a lisztkeveréket hozzáadjuk. Síma tésztává gyúrjuk pár perces pihentetéssel. Finom tapintású, puha tésztát kell kapnunk, amit kinyújthatunk nyújtófával, vagy tésztagéppel. Felvágjuk lasagna nagyságú darabokra és ezzel rétegezzük a lasagnát.
A sajtmártáshoz a tejet feltesszük melegedni, közben a 4 evőkanál lisztkeveréket egy kis hideg tejjel elkeverjük csomómentesre, majd felhigítjuk apránként a meleg tejjel. Folyamatos keverés közben felforraljuk, besűrítjük. Egy hígabb besamell mártást kapunk, amit fűszerezünk sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és a reszelt sajtokkal.
Az összeállításhoz egy kerámia tálba rétegezzük a hozzávalókat. Az aljára egy kis olívaolajat teszünk, majd a sajtmártással kezdünk. Egy sorban három darab lasagna tésztát rakunk, amire paradicsomos ragut teszünk, majd jöhet a sajtmártás és az újabb lasagna tészta. Ezt addig rétegezzük míg el nem fogy. A tetejére mártás és reszelt parmezán kerül. 180 C fokos sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-1 doboz lasagne tészta durumlisztből vagy frissen készített tészta Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékből
a friss tésztához
-4 egész tojás
-egy nagy csipet só
-28-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
a sajtmártáshoz
-1 liter tej/növényi tej
-4 evőkanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-10 dkg trappista sajt
-5 dkg parmezán sajt plusz a tetejére
-só, bors
-szerecsendió
a paradicsomos marharaguhoz
-1 fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-50 dkg darált marhahús
-só, bors
-olívaolaj
-5 dl passata vagy friss passzírozott paradicsom
-1 doboz olasz darabolt paradicsom
-friss zsálya, rozmaring, bazsalikom