Nagyon szeretem a mákot és a kelt tésztát is, most a kettőt egyszerre megvalósítottam.
Elkészítés módja
Kimérjük a lisztkeveréket. Kovászt készítünk az élesztőből, fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel a kimértből. Ha megkelt a kovász, akkor a hozzávalókat összegyúrjuk. Lágy tésztát kell , hogy kapjunk, így ha szükséges még teszünk hozzá egy kis langyos tejet. Jól kidolgozzuk, majd duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a mákos tölteléket. A töltelék hozzávalóit egyszerűen összekeverjük és kész. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk a megkelt tésztát lisztezett deszkán, megkenjük a mákos keverékkel és feltekerjük, mint a beiglit. Kivajazott torta formába tesszük, és legalább fél óráig kelesztjük. 180 C fokos sütőben készre sütjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-2 tojássárga
-2 dkg élesztőből kovászt készítünk
-csipet só
-1 teáskanál fruktóz
-5 dkg eritrit
-1,5 dl lanygos tej/növényi tej
-1 evőkanál puha vaj/bio margarin
mákos töltelék
-10 dkg darált mák
-10 dkg porrá őrőlt eritrit
-fél citrom reszelt héja
-fél dl tej