Mákos kalács Zelleitündi módra

   

Nagyon szeretem a mákot és a kelt tésztát is, most a kettőt egyszerre megvalósítottam.

Elkészítés módja

Kimérjük a lisztkeveréket. Kovászt készítünk az élesztőből, fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel a kimértből. Ha megkelt a kovász, akkor a hozzávalókat összegyúrjuk. Lágy tésztát kell , hogy kapjunk, így ha szükséges még teszünk hozzá egy kis langyos tejet. Jól kidolgozzuk, majd duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a mákos tölteléket. A töltelék hozzávalóit egyszerűen összekeverjük és kész. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk a megkelt tésztát lisztezett deszkán, megkenjük a mákos keverékkel és feltekerjük, mint a beiglit. Kivajazott torta formába tesszük, és legalább fél óráig kelesztjük. 180 C fokos sütőben készre sütjük.

Bevásárlólista/hozzávalók

a tésztához

-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz

-2 tojássárga

-2 dkg élesztőből kovászt készítünk 

-csipet só

-1 teáskanál fruktóz

-5 dkg eritrit

-1,5 dl lanygos tej/növényi tej

-1 evőkanál puha vaj/bio margarin

mákos töltelék

-10 dkg darált mák

-10 dkg porrá őrőlt eritrit

-fél citrom reszelt héja

-fél dl tej

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük