Élesztő nélkül íróval készültek, dagasztás nélkül, ezek a finom mákos kelt tekercsek.
Elkészítés módja
A lisztkeveréket kimérjük, hozzáadjuk az eritritet a sót a sütőport a szódabikarbónát és elkeverjük. Majd hozzáadjuk az író egyharmadát a puha vajat és a tojás sárgáját. Kézzel enyhén átgyúrjuk, hogy összeálljon a tészta. Ha szükség van egy kis folyadékra, akkor adjunk hozzá még írót. Ha összeállt a tészta, akkor dagasztás és pihentetés nélkül, már nyújthatjuk is ki, lisztezett deszkán téglalap alakúra. Kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, megkenjük az olvasztott vajjal, és rászórjuk az édesítőkkel összekevert darált mákot. Feltekerjük mint a beiglit és 4-5 cm-es darabokra felvágjuk. Vajazott jénai tálba sorakoztatjuk, enyhén lelapítjuk a tekercseket és 180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük 20-25 percre, míg aranybarnára sülnek.
Bevásárlólista/hozzávalók
-20 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékek süteményekhez vagy kelt tésztákhoz
-1 tojás sárgája
-1 teáskanál sütőpor
-1 teáskanál szódabikarbóna
-5 dkg eritrit
-3 dkg vaj
-csípet só
-kb. 1-1,5 dl író
a töltelékhez
-10 dkg darált mák
-7 dkg porrá őrőlt eritrit
-1 evőkanál 1:4 édesítő
-2 dkg olvasztott vaj