Imádom a mákos süteményeket, köztük a pozsonyi kiflit is.
Elkészítés módja
A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttajuk az élesztőt. Az élesztővel a langyos tejjel a teáskanál fruktózzal és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és a citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl lágy akkor egy kis lisztkeveréket tehetünk hozzá vagy ha keménynek találjuk, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen.
Míg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat a mákos töltelékhez összekeverjük, majd közepes lángon felfőzzük, és kihűtjük. (főzés nélkül is működik)
A tésztát pihentetés után, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd kb. 20 db kockára vágjuk késsel és egyenként ráhalmozzuk a tölteléket kicsit hosszanti irányba, hogy a kifli minden részére kerüljön a töltelékből. Összehajtjuk, majd kifli formára hajtjuk. Sütőpapírral béllet tepsire helyezzük a kifliket és a tojássárgával megkenjük, és még 15 percet hideg helyen pihentetjük. Majd 180 C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz vagy süteményekhez
-1 db tojás
-0,5-1 dl langyos tej
-1 teáskanál fruktóz
-1 lapos evőkanál tejföl
-12,5 dkg vaj
-2,5 dkg eritrit
-1 evőkanál 1:4 édesítő
-1 dkg élesztő
-csipet só
-fél citrom reszelt héja
tetejére a kenéshez 1 tojássárga
mákos töltelék hozzávalói:
-15 dkg mák
-8 dkg eritrit
-2 dkg 1:4 édesítő
-pár csepp tej
-5 dkg mazsola
-fél citrom reszelt héja