Túrós is mazsolás is és csiga is, ráadásul cukor nélkül szénhidrátcsökkentetten.
Elkészítés módja
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd felfuttatjuk az élesztőt. Az élesztőt a fruktózzal, tejjel és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük, természetesen a kimért mennyiségből. Ha felfutott az élesztőnk, akkor összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk a tésztát, addig amíg elválik az edény falától. A tésztát azért kell lágyabbra hagyni, hogy még nagyobb csigákat kapjunk. Egyébként bármilyen más kelt tésztánál is, mivel ha a lisztkeverékből lágyabb tésztát dagasztunk, sokkal lazább, habosabb lesz a végeredmény is. Legalább 1 órát pihentetjük letakarva, vagy kelesztőtálban. Elkészítjük a túró tölteléket, vagyis összekeverjük a hozzávalókat. A megkelt tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és megkenjük a túrótöltelékkel, majd feltekerjük, mint a beiglit. Kb két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, így kapjuk meg a csigákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és újabb 15 percet pihentetjük. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 15-20 perc alatt.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz vagy süteményekhez (
-1,5 dkg élesztő
-1 egész tojás
-1 lapos evőkanál tejföl
-1 csipet só
-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha a diéténkba nem fér bele, akkor elhagyható
-5 dkg eritrit
-2,5 dkg puha vaj
-kb. 1,5-2,5 dl langyos tej
a túró töltelékhez
-30 dkg házi túró
-1 tojássárga
-5 dkg eritrit porrá őrőlve
-1-2 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő
-reszelt citromhéj
-5 dkg apró arany mazsola
-1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliaőrlemény