Mille Feuille Zelletündi módra

   

Drága nagyikám csinálta a világ legfinomabb házi krémesét. Saját hajtogatott vajas leveles tésztából, és mennyei főzött vanília krémmel készítette.. Úgy gondoltam kicsit modernebben tálalom, mint a Mille Feuillet a franciák mennyei krémesét, jelentése ezer levél. A tészta hajtogatására kell némi időt szánni, de nem bonyolult az elkészítése és garantáltan megéri.

Valamint szénhidrátcsökkentetten és cukormentesen készítettem el. Nem csalódtam, nem lehet megmondani, hogy ez nem az “eredeti” változat.

Elkészítés módja

A tésztához a hozzávalókat kimérjük és annyi langyos vízzel összegyúrjuk, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk. Picit pihentetjük, majd kikeverjük a 15 dkg puha vajat az 5dkg liszttel, amit a kinyújtott tésztára kenünk. Összehajtogatjuk, először a hosszanti felét hajtjuk háromba, aztán a jobb oldalról hajtunk egyet majd a bal oldalról. Egy kb. 10×10-es kocka alakú tésztát kapunk, amit fél óránként még háromszor ugyanígy meghatogatjuk, mielőtt kinyújtottuk.Az utolsó pihentetés után elkezdjük kinyújtani, akkor már gyönyörűen látszódnak a rétegek. Kettévágom és tovább nyújtom mindkét tésztát jó vékonyra téglalap alakúra.210 C-fokos sütőben sütjük 8-10 percig a tepsi hátoldalán sütőpapíron. Nagyon fontos, hogy sütés előtt villával szurkáljuk meg a tésztát, vagy egy másik tepsit helyezünk rá és úgy sütjük.A krémhez a tejet felforraljuk, a tojásokat a nyírfacukorral habosra keverjük beletesszük a vanília kikapart belsejét majd a keményítőt is hozzákeverjük. Egy kis tejjel felhigítjuk és a tojásos keveréket az egész tejjel összekeverjük és lassú tűzön folyamatosan kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.Az összeállításhoz a leveles tésztát tetszés szerinti nagyságúra vágjuk ( én téglalap alakúra vágtam) és a három tésztaréteg közé habzsákkal betöltjük a vanília krémet és eperrel rétegezük, amit előtte lapjára vágtunk. Fruktózból készült porcukorral és eperrel tálalom.Mennyei finom, a roppanós pehelykönnyű tészta és a csodás, habos vanília krém párosa.  

Bevásárlólista/hozzávalók a tésztához
-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-1 tojássárgája
-1/2 kanál ecet (10%-os)
-pici só
-langyos víz
-15 dkg vaj,
– 5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez a kenéshez 

Bevásárlólista/hozzávalók a krémhez

-5 dl teljes tej
-4,5 dkg kukoricakeményítő
-12,5 dkg nyírfacukor
-6 tojás sárgája
-5 dkg vaj
-2 rúd vanília

díszítéshez: eper

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük