Végre sikerült cukormentesen pavlovát készíteni. Többféle cukorhelyettesítővel próbáltam már, de azokkal ragacsos, gumiszerű pavlovát kaptam. Hírtelen eszembe jutott, hogy az eritritet még nem próbáltam. Megsütöttem és az eredmény belül puha, kívűl ropogós kérgű mennyei pavlova, ahogy a nagykönyvben meg van írva. 🙂
Elkészítés módja
A tojások fehérjét habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a porrá őrő eritritet. Addig habosítjuk míg fényes és kemény habot nem kapunk, majd hozzáadjuk az ecetet és a lisztkeveréket. Sütőpapírral bélelt tepsibe négy kör alakú tortácskát formázunk a kemény tojásfehérje habból. 150 C fokos sütőben 3 percig, majd 120-130 C fokos sütőben 20 percig szárítjuk, sütjük a pavlovákat. Amikor kisült ne vegyük ki a sütőből, hanem egy fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját és úgy hagyjuk kihűlni a tortácskákat. A tejszínhabot felverjük, porrá őrőlt eritrittel édesítjük és a kihűlt tortácskák tetejére halmozzuk. A gyümölcsöket megmossuk az epreket feldaraboljuk és a tejszínhab tetejére helyezzük. A legfinomabb eperrel, de bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük. Megszórjuk porrá őrőlt eritrittel és tálaljuk. Ha egy nagy tortát szeretnénk készíteni, akkor a sütőpapírra egy nagy kör alakú tortát halmozzunk és formázzunk. Természetesen akkor legalább egy órán keresztül sütjük/szárítjuk a sütőben.
Bevásárlólista/hozzávalók
-4 tojásfehérje
-3,5 dkg eritrit porrá őrőlve
-1/2 evőkanál ecet
-1/2 evőkanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
-2,5 dl tejszín
-2-3 evőkanál porrá őrőlt eritrit
-eper
-áfonya
-málna