Az egyik kedvenc olasz ételem a pizza. Szeretem elkészíteni is, ráadásul szénhidrátcsökkentetten a lisztekeverékemből.
Elkészítés módja
A lisztet dagasztógépbe teszem az élesztővel elmorzsolom, sóval és a fruktózzal összekeverem, majd a langyos vizet is hozzáadom. Jól kidolgozom, aztán az olívaolajat is hozzácsorgatom, és tovább dagasztom. Minimum fél órát kelesztem, de ideálisabb az 1 óra pihentetés. Közben elkészítem a paradicsomszószt. A paradicsomot felteszem forrni, pici vizet öntök hozzá, majd mehet bele a többi hozzávaló is. Összeforralom és kész.
A fokhagymás olívaolajhoz az 5 gerezd fokhagymát szép vékony szeletekre vágjuk, a 2 db friss chilit pedig karikákra és kb. 1 dl olívaolajba tesszük. Pár perc alatt mennyei csípős fokhagymás olajunk lesz.
A megkelt tésztát 20-25 dkg-os gombócokra osztjuk, majd formázzuk, kinyújtjuk, közben folyamatosan lisztezzük, hogy könnyebb legyen elérni a szép vékony kerek formát. Megkenjük a paradicsomszósszal és a mozarella sajtot is rátesszük. 220 C fokos sütőben vagy forró pizza kövön 8-10 perc alatt kisütjük. Ha kivettük, rátesszük a prosciutto sonkát, a ruccolát és meglocsoljuk a fokhagymás olívaolajjal.
Hozzávalók/bevásárlólista
a tésztához
-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelttésztákhoz
-4 dl langyos víz
-4 teáskanál só
-3 dkg friss élesztő
-1 teáskanál fruktóz
-1 evőkanál olívaolaj
a paradicsomszószhoz
-1 doboz olasz darabolt paradicsom, vagy passata
-só, bors
-2 evőkanál olívaolaj
-1 csokor friss bazsalikom
a feltéthez
-mozzarella sajt
-prosciutto
-ruccola
fokhagymás chilis olívaolaj