Sütőtökös fahéjas kalács Zelleitündi módra

Sütőtökszezon van, így süssünk vele egy finom fonott kalácsot fahéjjal megtöltve.

Elkészítés módja

A lisztkeveréket kimérjük, majd a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a fruktózzal és egy pici lisztkeverékkel. Közben kimérjük az összes hozzávalót és hozzáadjuk a lisztkeverékhez a felfuttatott élesztővel együtt. Jól kidolgozzuk a tésztát. Ha túl lágy lenne, akkor tegyünk hozzá egy kis lisztkeveréket, vagy ha kemény akkor egy kis tejet.  Addig gyúrjuk, míg szép síma tésztát kapunk. Ez egy picit tovább tart, mint a hagyományos liszteknél. Ha nem dolgozzuk ki eléggé, akkor nem tud szépen megkelni a kalács. Kelesztőtálban vagy letakarva 1 órát píhentetjük. Lisztezett felületre kiborítjuk a tésztát és téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a vajas tölteléket és feltekerjük, mint a beiglit. Hosszanti irányba kettévágjuk, majd összecsavarjuk a két tésztacsíkot. Sütőpapírral bélelt hosszúkás formába tesszük, úgy hogy a végeket kicsit alá hajtjuk és 20 percet pihentetjük. 180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük és szeleteljük.

Bevásárlólista/hozzávalók

a tésztához

-35 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz

-3,5 dkg vaj

-0,5 dl tej

-20 dkg sült pürésített sütőtök

-késhegynyi vaníliaőrlemény

-1 egész tojás

-2 dkg élesztő

-csipet fruktóz

-5 dkg eritrit

-csipet só

a töltelékhez

-5 dkg vaj

-2 dkg eritrit

-2 teáskanál őrőlt fahéj

-1 evőkanál 1:4 édesítő

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.