Sütőtökszezon van, így süssünk vele egy finom fonott kalácsot fahéjjal megtöltve.
Elkészítés módja
A lisztkeveréket kimérjük, majd a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a fruktózzal és egy pici lisztkeverékkel. Közben kimérjük az összes hozzávalót és hozzáadjuk a lisztkeverékhez a felfuttatott élesztővel együtt. Jól kidolgozzuk a tésztát. Ha túl lágy lenne, akkor tegyünk hozzá egy kis lisztkeveréket, vagy ha kemény akkor egy kis tejet. Addig gyúrjuk, míg szép síma tésztát kapunk. Ez egy picit tovább tart, mint a hagyományos liszteknél. Ha nem dolgozzuk ki eléggé, akkor nem tud szépen megkelni a kalács. Kelesztőtálban vagy letakarva 1 órát píhentetjük. Lisztezett felületre kiborítjuk a tésztát és téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a vajas tölteléket és feltekerjük, mint a beiglit. Hosszanti irányba kettévágjuk, majd összecsavarjuk a két tésztacsíkot. Sütőpapírral bélelt hosszúkás formába tesszük, úgy hogy a végeket kicsit alá hajtjuk és 20 percet pihentetjük. 180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük és szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-35 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-3,5 dkg vaj
-0,5 dl tej
-20 dkg sült pürésített sütőtök
-késhegynyi vaníliaőrlemény
-1 egész tojás
-2 dkg élesztő
-csipet fruktóz
-5 dkg eritrit
-csipet só
a töltelékhez
-5 dkg vaj
-2 dkg eritrit
-2 teáskanál őrőlt fahéj
-1 evőkanál 1:4 édesítő