Szénhidrátcsökkentett gluténmentes fánkok Zelleitündi módra

   

Csodás gluténmentes és szénhidrátcsökkentett fánkok készültek.

Elkészítés módja

Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojást, az olvasztott vajjal elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük.

Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Pár perc átgyúrás elteltével szépen összaáll a tészta. 30 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük. (Ha élesztő nélkül szeretnénk elkészíteni, akkor ugyanígy járunk el , csak az élesztő helyett szódabikarbónát és almaecetet használunk, így az elkészült fánk paleo lesz)
Ha megkelt, akkor egy kis gluténmentes lisztezett deszkán enyhén kilapogatjuk, kinyújtjuk másfél ujjnyi vastagra. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Letakarva pihentetjük, míg az olaj felforrósodik.
Ha forró az olaj mehetnek bele a fánkocskák. A közepébe mélyedést készítünk az ujjunkkal és beletesszük az olajba azzal a felével lefelé, ami eddig felül volt. Fedő alatt pár perc alatt megsütjük, majd levesszük a fedőt és a másik felét is megsütjük.
Papírtörlőre szedjük, majd meghintjük porrá őrőlt eritrittel és cukormentes baracklekvárral tálaljuk.

8 db kisebb fánk lesz belőle.

Bevásárlólista/hozzávalók

-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 


-1 tojás


-1 tk szárított élesztő vagy 1 teáskanál szódabikarbóna és 1 evőkanál almaecet


-1 evőkanál eritrit

-1 tk Éden Prémium Eritvia


-csipet só


-2 dkgl vaj/kókuszolaj


-100 g tej/növényi tej

-1 teáskanál rum

-1 kávéskanál vaníla kivonat vagy őrlemény

a sütéshez olaj/kókuszolaj

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük