Szilvalekváros bukta Zelleitündi módra

   

Kelt tésztából készült házi cukormentes szilvalekvárral ez a mennyei bukta.

Elkészítés módja

A buktát is a kalács tésztájából készítem, ugyanúgy mint a túrós táskát és a kakaós csigát is. Egyféle kelt tészta, ami rendkívül sokrétűen felhasználható.

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd az élesztőt kb. fél dl langyos tejjel, fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel elkeverjük , természetesen a kimért mennyiségből. Állni hagyjuk, míg fel nem fut az élesztős keverékünk kb. 5 perc, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót, annyi langyos tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól ki kel dolgozni a tésztát, addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk. Ha nem dolgozzuk ki eléggé, vagy kevesebb folyadékot teszünk a tésztához, akkor úgynevezet “rágott” lesz a tészta. Erre ügyeljünk, hogy szép kidolgozott tésztát kapjunk. Ezután legalább 60 percet pihentetjük, kelesztjük letakarva, vagy kelesztőtálban. Esetleg a sütőt felmelegíthetjük kb. 40 C fokra és betesszük, akkor könnyebben megkel. Ha megkelt a tésztánk, akkor enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és négyzet alakúra felvágjuk. Nekem 16 db lett ebből a mennyiségből. A tésztára halmozunk a cukormentes szilvalekvárból, majd felhajtjuk. Először a két felső sarkát ráhatjuk a tészta kétharmadára kicsit rányomjuk, majd a közepét is ráhatjuk, enyhén megnyomjuk, végül az egészet behajtjuk. Így kevésbé fog kifolyni a lekvár belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és újabb 15-20 percet pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt. Porrá őrőlt eritrittel tálaljuk.

Bevásárlólista/hozzávalók

-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez/kelt tésztákhoz 

-1,5 dkg élesztő

-1  egész tojás

-1 evőkanál tejföl

-1 csipet himalája só 

-1 csipet fruktóz az élesztőgombák beindításához, ha a diétánkba nem fér bele elhagyható 

-5 dkg eritrit 

-2,5 dkg puha vaj/bio vaj

-kb. 1,5-2 dl langyos tej/növényi tej

a töltelékhez

-házi cukormentes szilvalekvár

a tetejére 

-1 db tojás

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük