Teljes kiőrlésű kenyér Zelleitündi módra

Szent István napján az új kenyér ünnepe alkalmából készült ez a csodás kenyér, teljes kiőrlésű Tündi lisztkeverékből.

Elkészítés módja

A hozzávalókat kimérjük, majd a lisztkeveréket az élesztővel elmorzsoljuk, aztán hozzáadjuk a sót. A langyos vízzel jól kidolgozzuk a tésztát, majd min. 1 órát pihentetjük kelesztőtálban, vagy letakarva. Ha megkelt a kenyértésztánk, akkor egy kis lisztkeveréket szórunk a munkafelületre, majd ráborítjuk a megkelt tésztát, óvatosan átgyúrjuk és cipóvá formázzuk, majd egy kerek tálba helyezünk egy tiszta konyharuhát, amit jól kilisztezünk és belehelyezzük a kenyér cipót. A felesleges konyharuhával betakarjuk, hogy ne száradjon ki. Legalább egy órát pihentetjük. Ha letelt az idő és szépen megkelt a kenyerünk, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a kenyeünket, és éles pengével tetszőleges mintákat rajzolunk bele. Én most búzakalász mintát rajzoltam, az új kenyér ünnepére Szent István napjára. 220 C fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd 190 C fokon még 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.

Bevásárlólista/hozzávalók

-70 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú teljes kiőrlésű lisztkeverék 

-4 dkg friss élesztő

-1-2 teáskanál himalája só

-kb. 5,5-6 dl langyos víz

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.