Szent István napján az új kenyér ünnepe alkalmából készült ez a csodás kenyér, teljes kiőrlésű Tündi lisztkeverékből.
Elkészítés módja
A hozzávalókat kimérjük, majd a lisztkeveréket az élesztővel elmorzsoljuk, aztán hozzáadjuk a sót. A langyos vízzel jól kidolgozzuk a tésztát, majd min. 1 órát pihentetjük kelesztőtálban, vagy letakarva. Ha megkelt a kenyértésztánk, akkor egy kis lisztkeveréket szórunk a munkafelületre, majd ráborítjuk a megkelt tésztát, óvatosan átgyúrjuk és cipóvá formázzuk, majd egy kerek tálba helyezünk egy tiszta konyharuhát, amit jól kilisztezünk és belehelyezzük a kenyér cipót. A felesleges konyharuhával betakarjuk, hogy ne száradjon ki. Legalább egy órát pihentetjük. Ha letelt az idő és szépen megkelt a kenyerünk, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a kenyeünket, és éles pengével tetszőleges mintákat rajzolunk bele. Én most búzakalász mintát rajzoltam, az új kenyér ünnepére Szent István napjára. 220 C fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd 190 C fokon még 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.
Bevásárlólista/hozzávalók
-70 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú teljes kiőrlésű lisztkeverék
-4 dkg friss élesztő
-1-2 teáskanál himalája só
-kb. 5,5-6 dl langyos víz