Mennyei ropogós pizza készíthető az űj teljes kiőrlésű szénhidrátcsökkentett lisztkeverékemből. 🙂
Elkészítés módja
A lisztkeveréket dagasztógépbe tesszük az élesztővel elmorzsoljuk, a sóval összekeverjük, majd a langyos vizet is hozzáadjuk. Jól kidolgozzuk, aztán az olívaolajat is hozzácsorgatjuk, és tovább dagasztjuk. Minimum fél órát kelesztjük, de ideálisabb az 1 óra pihentetés. (Ha igazán finom ropogós héjú pizzát szeretnénk, akkor pihentessük a dagasztott tésztát letakarva minimum 24 órát a hűtőben. Mielőtt fel szeretnénk használni 1 órával előtte vegyük ki a hűtőből és aztán gombócozzuk, formázzuk és nyújtjuk. Az igazi Olasz pizza kizárólag így készül. 2-3 napig is eltartahó így a tészta a hűtőben. Minél tovább áll annál könnyebben nyújtható, kevésbé szakad a végeredmény pedig annál ropogósabb lesz.) Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A paradicsomot feltesszük forrni, pici vizet öntünk hozzá, majd mehet bele a többi hozzávaló is. Összeforraljuk és kész.
A megkelt tésztát 20-25 dkg-os gombócokra osztjuk, majd formázzuk, kinyújtjuk, közben folyamatosan lisztezzük, hogy könnyebb legyen elérni a szép vékony kerek formát. 4-5 db pizza lesz belőle. Megkenjük a paradicsomszósszal, pár darab bazsalikomlevelet rácsípkedünk majd a sonkát és a pepperoni paprikát is rátesszük. 220 C fokos sütőben vagy forró pizza kövön 8-10 percig isütjük. Kivesszük a sütőből és a mozarella sajtot is rátesszük, majd visszatesszük a sütőbe még 3-4 percre és kész.
Hozzávalók/bevásárlólista
a tésztához
-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú teljeskiőrlésű lisztkeverék
-4 dl langyos víz
-2-3 teáskanál himalája só
-3 dkg friss élesztő
-1 evőkanál olívaolaj
a paradicsomszószhoz
-5 dl passatta (Olasz paszírozott paradicsom)
-só, bors
-2 evőkanál olívaolaj
-1 marék friss bazsalikomlevél
a feltéthez
-mozzarella
-sonka
-pepperoni paprika
-pár levél bazsalikom