Thai klasszikus leves csirkével.
Elkészítés módja
Az olajat felforrósítjuk és beletessük a curry pasztát. Pár percig pirítjuk. Levesszük a hőt, rádobjuk és megpároljuk benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, beletesszük a galanga szeleteket, a citromfüvet egészben (amire egy húsklopfolóval rácsapunk, hogy felszabaduljanak az aromái) és a kaffir lime leveleket. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk és 15 percig alacsony hőfokon főzzük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái. Ekkor beleöntjük a kókusztejet (fel kell előtte rázni), ekkor már nem forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik. Beletesszük a csirkemellcsíkokat és a gombát és kb. 10 percet főzzük, ezalatt mindkettő megfő. A legvégén zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) ízesítjük. Csíkokra vádjuk a californiai paprikákat és azt is beletesszük. Ezek mennyisége abszolút ízlésfüggő, kb. 1 lime levét, 3-4ek halszószt és 1 ek eritritet használjunk. Ha nem elég ízes, még több halszósz kell bele. Az üvegtésztát leforrázzuk pár percig pihentetjük és a kész leveshez adjuk. A tetejére friss koriandert és felkarikázott újhagymát szórunk.
Bevásárlólista/hozzávalók
-1 közepes hagyma aprítva
-1 nagy gerezd fokhagyma, aprítva
-1 citromfű
-3 szelet galanga gyökér (karikázva, hámozatlanul)
-3 kaffir lime levél, csíkokra vágva
-1 cs zöld curry paszta
-2 evőkanál olaj
-1 l húsleves/ húsleves kocka
-4 dl (egy doboz) kókusztej
-1 csirkemellfilé, csíkokra vágva
-25 dkg gomba, nagy darabokra vágva
-1 cs üvegtészta mungó babból
-1 piros és 1 zöld californiai paprika
-zöldcitromlé, halszósz,
-eritrit édesítéshez
-tetejére friss koriander, újhagyma