Csodafinom pogácsa különleges fekete köménymaggal a tetjén enyhén rápirulva.
Elkészítés módja
A hozzávalókat kimérjük. A tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt a fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből). Közben a többi lisztkeveréket és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a túrót a felfutatott élesztőt, majd a sót, és a tejfölben elkevert tojássárgát. Ha keménynek érezzük a tésztát nyugodtan tegyünk hozzá még tejfölt, mert inkább lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk a tésztát, és kelesztőtálba tesszük kb. fél órára. Amikor megkelt ujjnyi vasatgra kinyújtjuk a tésztát és meghajtogatjuk. Először háromba hajtjuk, majd 90 C fokkal elforgatjuk, és kinyújtjuk, ezután mégegyszer háromba hajtogatjuk. Ismét elforgatjuk 90 C fokkal és most kétszer négybe hajtogatjuk a tésztánkat, ugyanúgy 90 C fokkal elforgatva. Ha megvagyunk a hajtogatásokkal, akkor másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztánkat és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és a tojás tej keverékével megkenjük a tetejüket és megszórjuk a fekete köménymaggal. 20 percet pihentetjük és 190 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Még langyosan a legfinomabb!
Bevásárlólista/hozzávalók
-30 dkg Zellei Tündi Csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
-2 dkg élesztő
-0,5 dl tej
-1-2 evőkanál tejföl
-1 tojássárgája
-1 teáskanál fruktóz
-3 teáskanál hímalája só
-12,5 dkg tehéntúró
-14 dkg vaj
tetejére
-1 tojásárgája
-1 evőkanál tej
-fekete köménymag a szóráshoz