Túrós pogácsa fekete köménymaggal Zelleitündi módra

   

Csodafinom pogácsa különleges fekete köménymaggal a tetjén enyhén rápirulva.

Elkészítés módja

A hozzávalókat kimérjük. A tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt a fruktózzal és egy kis lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből). Közben a többi lisztkeveréket és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a túrót a felfutatott élesztőt, majd a sót, és a tejfölben elkevert tojássárgát. Ha keménynek érezzük a tésztát nyugodtan tegyünk hozzá még tejfölt, mert inkább lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk a tésztát, és kelesztőtálba tesszük kb. fél órára. Amikor megkelt ujjnyi vasatgra kinyújtjuk a tésztát és meghajtogatjuk. Először háromba hajtjuk, majd 90 C fokkal elforgatjuk, és kinyújtjuk, ezután mégegyszer háromba hajtogatjuk. Ismét elforgatjuk 90 C fokkal és most kétszer négybe hajtogatjuk a tésztánkat, ugyanúgy 90 C fokkal elforgatva. Ha megvagyunk a hajtogatásokkal, akkor másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztánkat és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és a tojás tej keverékével megkenjük a tetejüket és megszórjuk a fekete köménymaggal. 20 percet pihentetjük és 190 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Még langyosan a legfinomabb!

Bevásárlólista/hozzávalók 

-30 dkg Zellei Tündi Csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz

-2 dkg élesztő

-0,5 dl tej

-1-2 evőkanál tejföl

-1 tojássárgája

-1 teáskanál fruktóz

-3 teáskanál hímalája só

-12,5 dkg tehéntúró

-14 dkg vaj

tetejére

-1 tojásárgája

-1 evőkanál tej

-fekete köménymag a szóráshoz

Oszd meg tapasztalataidat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük