Húsvétra, aki nem szereti a kalácsot annak ajánlom ezt a gyönyörű magokkal megszórt fenséges ünnepi aztalra való zsemléket. |
Elkészítés módja
A lisztkeveréket az élesztővel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót végül a langyos vizet és az olívaolajat. Jól kidolgozzuk a tésztát kézzel vagy dagasztógép segítségével. Lágy tésztát kell hogy kapjunk, mert így lesz majd a végeredmény igazán laza és lyukacsos. Ha nem találjuk elég lágynak, akkor tegyünk hozzá még egy kis langyos vizet. Meleg helyen kelesztjük esetleg kelesztőtálban. Amikor szépen megkelt, akkor kb. 5 dkg-os darabokra vágjuk és a kezünkbe szép gombócokká formáljuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymás mellé kerek formát alkotva, de nem olyan szorosan, hogy még tudjanak kelni a zsemlék. Megkenjük egy kis vízzel a tetejüket, hogy jobban tapadjnak hozzá a magocskák. Tetszés szerint megszórjuk különböző magokkal. Még kb. Fél órát hagyjuk állni, majd 200 C fokon készre sütjük, 25-30 perc alatt.
Bevásárlólista/hozzávalók
-50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz/kenyerekhez
-3,5-4 dl langyos víz
-3 dkg friss élesztő
-1 teáskanál fruktóz
-4 teáskanál só
-3 evőkanál olívaolaj
a szóráshoz mák, napraforgóbél, szezámmag, lenmag