Vaníliakrémes nagymamatorta gluténmentesen Zelleitündi módra

Elkészítés módja

Először a krémet készítjük el, mivel annak ki kell hűlnie. A tejből 4 dl-t felteszünk forrni egy fél citrom héjával együtt, amit lehámozunk a citromról. A tojások sárgáját az édesítőszerrel és a keményítővel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk az 1 dl hideg tejet, majd a forrásban lévő tejbe keverjük, és folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Végül a vajat is elkeverjük benne. Egy folpackot teszünk a krém tetejére szorosan, hogy ne bőrösödjön meg, és kihűtjük. A tésztához a lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Omlós tésztát gyúrunk belőle, amit folpackba csomagolva a hűtőben pihentetünk egy órát. A tésztát két részre osztjuk, úgy hogy az alsó rész nagyobb legyen, mivel a tortának lesz pereme is. Egy 22 cm-es kapcsos tortaformához megfelelő nagyságú, kör alakú tésztát nyújtunk, folyamatos lisztezéssel, hogy ne ragadjon le a tészta. A vastagsága körülbelül fél centiméteres legyen. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük a kinyújtott tésztát, és rásimítjuk a kihűlt krémet. Majd a másik tésztát is kinyújtjuk, és óvatosan a krém tetejére helyezzük és összenyomkodjuk a széleket. A szeletelt mandulával megszórjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt készre sütjük. Porrá őrőlt eritrittel díszítjük.  

Bevásárlólista/hozzávalók

a tésztához

-25 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-14 dkg vaj

-7 dkg eritrit

-csipet só

-1 teáskanál sütőpor

-3 tojássárga

-fél citrom reszelt héja 

a krémhez

-5 tojássárga

-4 dkg Négyszeres édesítő

-5 dkg keményítő vagy a gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék

-5 dl tej

-fél citrom héja

-1 evőkanál vaj

 szeletelt mandula a tetejére 

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.