Elkészítés módja
Először a krémet készítjük el, mivel annak ki kell hűlnie. A tejből 4 dl-t felteszünk forrni egy fél citrom héjával együtt, amit lehámozunk a citromról. A tojások sárgáját az édesítőszerrel és a keményítővel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk az 1 dl hideg tejet, majd a forrásban lévő tejbe keverjük, és folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Végül a vajat is elkeverjük benne. Egy folpackot teszünk a krém tetejére szorosan, hogy ne bőrösödjön meg, és kihűtjük. A tésztához a lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Omlós tésztát gyúrunk belőle, amit folpackba csomagolva a hűtőben pihentetünk egy órát. A tésztát két részre osztjuk, úgy hogy az alsó rész nagyobb legyen, mivel a tortának lesz pereme is. Egy 22 cm-es kapcsos tortaformához megfelelő nagyságú, kör alakú tésztát nyújtunk, folyamatos lisztezéssel, hogy ne ragadjon le a tészta. A vastagsága körülbelül fél centiméteres legyen. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük a kinyújtott tésztát, és rásimítjuk a kihűlt krémet. Majd a másik tésztát is kinyújtjuk, és óvatosan a krém tetejére helyezzük és összenyomkodjuk a széleket. A szeletelt mandulával megszórjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt készre sütjük. Porrá őrőlt eritrittel díszítjük.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-25 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-14 dkg vaj
-7 dkg eritrit
-csipet só
-1 teáskanál sütőpor
-3 tojássárga
-fél citrom reszelt héja
a krémhez
-5 tojássárga
-4 dkg Négyszeres édesítő
-5 dkg keményítő vagy a gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék
-5 dl tej
-fél citrom héja
-1 evőkanál vaj
szeletelt mandula a tetejére