Csokis-kókuszos gluténmentes fánkok Zelleitündi módra

Étcsokiba mártott, majd kókuszreszelékbe hempergetett gluténmentes fánkocskák.

Elkészítés módja

Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojást, az olvasztott vajjal elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük.

Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Ha pár perc átgyúrás elteltével, még mindig túl lágynak érezzük a tésztát, akkor adjunk hozzá egy kis gluténmentes lisztkeveréket. 30 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor gluténmentes lisztezett deszkán enyhén kilapogatjuk, kinyújtjuk másfél ujjnyi vastagra. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Letakarva pihentetjük, míg az olaj felforrósodik.
Ha forró az olaj mehetnek bele a fánkocskák. A közepébe mélyedést készítünk az ujjunkkal és beletesszük az olajba azzal a felével lefelé, ami eddig felül volt. Fedő alatt pár perc alatt megsütjük, majd levesszük a fedőt és a másik felét is megsütjük.
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Közben a csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a fánkok egyik oldalát megmártjuk benne, aztán kókuszreszelékbe forgatjuk, és fogyaszthatjuk is.

12 db kisebb fánk lesz belőle.

Bevásárlólista/hozzávalók

-20 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék süteményekhez (itt vásárolható meg)
-1  tojás
-1,5 tk szárított élesztő vagy 1,5 dkg friss gluténmentes élesztő
-2 evőkanál eritrit 

-2 tk négyszeres édesítő 
-3 dkg vaj/kókuszolaj 
-70-80 g tej/növényi tej

a tetejére

-5 dkg cukormentes étcsokoládé

-1 dl tej/növényi tej

-kókuszreszelék

a sütéshez olaj/kókuszolaj 

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.