Minden évben készítek egy kis cukormentes szilvalekvárt is, hogy télen kerülhessen a finom süteményekbe vagy akár a kalácsra.
Elkészítés módja A világ legegyszerűbb lekvárja. Itt csak időre van szükség a sütő úgyis teszi a dolgát.A szilvákat megmossuk kimagozzuk és négybe vágjuk. Egy nagy vastagfalú edénybe vagy mázas cserépedénybe tesszük, a belső oldalát átkenjük egy kis ecettel, hogyne égjen rá a szilva az edény falára. 170-180 C fokra előmelegített sütőben 4-4,5 órát sütjük fedő nélkül. Fél óránként megkeverjük és ellenőrizzük az állagát.Ha már szinte megáll benne a kanál, akkor jó. Üvegekbe szedjük, jól rászorítjuk a kupakokat és fejjel lefelé sorakoztatjuk őket és konyha ruha közé dunsztba tesszük. Ha kihűlt felcímkézzük és eltároljuk a polcokra. Bevásárlólista/hozzávalók -5 kg szilva (besztercei vagy stanlay) |