Az új gluténmentes palacsinta, sütemény és galuska lisztkeverékből még a rétes is mennyei finom, a lisztek arányai miatt.
Elkészítés módja
A tásztához a hozzávalólat kimérjük és összegyúrjuk. Közepes keménységű tésztát kell kapjunk. Két egyenlő részre osztjuk és kigömbölyítjük a tésztákat és folpackba csomagolva fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Beízesítjük, ha kell kinyomkodjuk a levét, hogy ne áztassa el a tésztánkat. Az egyik tésztát kinyújtjuk folyamatosan lisztezett felületen és 1-2 mm vékonyra kinyútjuk. 38×38 cm-es tésztát kell legalább kapjunk. A tésztát olvasztott vajjal enyhén megkenjük, majd a gluténmentes morzsával meghinjük és az alma töltelék felét rászórjuk és eloszlatjuk. Ezután feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A két szélét enyhén összenyomjuk. A másik tésztát ugyanígy kinyújtjuk, megtöltjük, feltekerjük és a tepsire helyezzük. A maradék olvasztott vajjal mindkét rétes tetejét megkenjük, majd 200 C fokos sütőben 20 percet, majd 190 C fokos sütőben 25-30 percet sütjük. Ha kisült sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és porrá őrőlt eritrittel megszórjuk és tálaljuk.
Bevásárlólista/hozzávalók
a tésztához
-25 dkg Zellei Tündi gluténmentes palacsinta, sütemény és galuska lisztkeverék (itt vásárolható meg)
-1 tojás
-1 dl langyos víz
-1 evőkanál 10%-os ecet
-nagy csipet só
-3 evőkanál étolaj
a töltelékhez
-6 nagyobb savanykás alma
-1 citrom rezselt héja és leve
-1 marék arany mazsola
-3-4 dkg Tündi Free Négyszer Édesebb (itt vásárolható meg)
-1-2 evőkanál őrőlt fahéj ízlés szerint
-1-2 evőkanál gluténmentes morzsa
-5 dkg olvasztott vaj a tészta megkenéséhez