Gluténmentes békebeli ropogós sós kiflik Zelleitündi módra

Az új gluténmentes “kedvenc” lisztkeverékemből készült mennyei kiflik.

Elkészítés módja

A lisztkeveréket kimérjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, az élesztőt majd hozzáadjuk a sót, és összekeverjük. A langyos tejet az olvasztott vajjal elkeverjük, és a száraz hozzávalókhoz adjuk, néhány keveréssel nokedliszerű tésztát kapunk, amit kézzel tovább gyúrunk kb. egy percig,majd letakarva langyos helyen 30 percig pihentetjük. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk és kigombócozzuk. Az egyik tésztát magunk elé tesszük és nagyjából háromszög alakúra, vékonyra nyújtjuk. A szélesebbik oldalától kezdve elkezdjük feltekerni szorosan úgy, hogy az ujjainkat széttárjuk és a kezeinkkel tekerés közben kifelé sodorjuk. Közben többször felemelhetjük óvatosan és meghúzhatjuk a tésztát, hogy biztosan szoros legyen a tekerés. A tészta vége alulra kerüljön, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Kifli alakúra hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A kiflik tetejét langyos tejjel vagy növényi tejjel megkenjük és megszórjuk durva himalája sóval. 190 C fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd 180 C fokon további 10-15 percet sütjük. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy átsült-e, akkor tűpróbával ellenőrizzük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd fogyasztjuk. 

Bevásárlólista/hozzávalók

-200g  Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-15g friss gluténmentes élesztő

-1,5 teáskanál himalája só

-fél kávéskanál szódabikarbóna

-1 evőkanál almaecet

-20g olvasztott vaj/kókuszolaj

-220 ml langyos tej/növényi tej

Oszd meg tapasztalataidat!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük